Σεισμός στην Κρήτη: Η “φτωχή” μετασεισμική ακολουθία και οι εκτιμήσεις

Προβληματισμένος σχετικά με την ήπια μετασεισμική ακολουθία, εμφανίστηκε ο Άκης Τσελέντης μιλώντας για τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κρήτη, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης. Από την σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή από την Κρήτη έως και την Κύπρο, ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές.

Σε δηλώσεις του στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live, όπως αναφέρει το creta24.gr, ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, τόνισε πως οι σεισμολόγοι αναμένουν έναν μετασεισμό της τάξη των 5,5 Ρίχτερ.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους, όπως είπε, καθώς σε θαλάσσιο χώρο ένας τέτοιος σεισμός θα γίνει αισθητός 20 φορές λιγότερο σε σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Άκης Τσελέντης

Αναφερόμενος στην μετασεισμική ακολουθία, επισήμανε πως “είναι φτωχή, έπρεπε να δώσει πιο πολλούς με το μέγιστο να είναι γύρω στο 5,4 – 5,5. Το μόνο που είδαμε ήταν 4,1 και ένα 4,5 κοντά στην Κάρπαθο. Αναστατώθηκα λίγο γιατί έχει μεγάλα ρήγματα εκεί αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί η περιοχή είχε δώσει παλιά γεγονός και εκτονώθηκε”.

Ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε γι’ άλλη μια φορά πως ο σημερινός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν έχει σχέση με αυτόν στον Αρκαλοχώρι, ενώ αυτό που ήταν χαρακτηριστικό και εξέπληξε ήταν η μεγάλη διάρκεια του.

σεισμός Κρήτη ΙΝΤΙΜΕ

“Δεν υπήρξε τσουνάμι”

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο Ακης Τσελέντης διαβεβαίωσε ότι “δεν υπήρξε τσουνάμι”.

“Είδα συναδέλφους να λένε ότι είχαμε τσουνάμι σε εξέλιξη. Δεν είχαμε τσουνάμι, γράψαμε 10 εκατοστά στο λιμάνι της Κάσου, ένας σεισμός 6,3 βαθμών με 8 χλμ. βάθος είναι επικίνδυνο να κάνει τσουνάμι αλλά δεν έγινε”, υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης.