Τσουχτερές χρεώσεις θα πληρώνουν από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου

οι καταναλωτές που θα σηκώνουν μετρητά από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Η επιβάρυνση αρχίζει από το 1,5 ευρώ και φτάνει τα 3 ευρώ για αναλήψεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ενώ για τράπεζες εκτός Ευρωζώνης είναι υψηλότερη.

Η νέα τιμολόγηση εφαρμόζεται μετά την απόφαση των τραπεζών να αναπροσαρμόσουν τις προμήθειες στα επίπεδα της χρέωσης DAF ώστε Έλληνες και τουρίστες να χρήζουν ισότιμης μεταχείρισης βάσεις του νόμου 4537/2018 με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/2366/Ε.Ε

Μέχρι τώρα ίσχυαν διμερείς συμφωνίες της ΔΙΑΣ ΑΕ με τις τράπεζες και οι χρεώσεις στις συναλλαγές στο εσωτερικό διατηρούνταν χαμηλά, ξεκινούσαν από το 1,20 ευρώ και αυξάνονταν κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος της ανάληψης, ενώ οι χρεώσεις για τους κατόχους ξένων καρτών ήταν υψηλές.

 

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι του 2018 το διεθνές σύστημα καρτών εξέδωσε οδηγία προς τις ελληνικές τράπεζες να καταργήσουν την προμήθεια DAF που επέβαλλαν στους κατόχους ξένων καρτών και να συμμορφωθούν με το κοινοτικό δίκαιο περί ίσης μεταχείρισης των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Πηγή: enikonomia.gr